De vorba cu Laurentiu Danea

/De vorba cu Laurentiu Danea
De vorba cu Laurentiu Danea 2018-01-30T11:37:49+00:00

Laurentiu Danea,
CEO Danea Forest Grup

La Danea Forest Grup pornim de la lemn de calitate; oferim usi si ferestre din lemn, mobilier din lemn masiv, tamplarie superioara la scari interioare sau exterioare, balustrade, lambriuri si dusumele; construim case, cabane sau orice constructii din lemn. Prelucram si uscam lemn, proiectam si facem design la orice produs din lemn. Transportam, intretinem, garantam.

Raspunsul simplu ar fi: din lipsa de inspiratie atunci a trebuit sa inregistrez firma.

Dar nu imi pare rau. Sa stiti ca, fara sa imi dau seama, alegerea asta a fost inspirata. Bunicul meu a lucrat in lemn si a facut case; tatal meu, de asemenea. Oamenii din zona practic simteau miros de casa de lemn cand spuneau numele Danea. De mic am vazut ce inseamna sa ai reputatie.

Astazi se numeste branding, atunci se zicea ca ai un nume bun. Numele bun iti deschide usi acolo unde nu te astepti. Dar – mai ales! – daca pui numele tau propriu pe afacerea ta, te raportezi altfel la ce faci.

Am inceput cu debitare de cherestea. În ’99, cand am pus pe picioare aceasta afacere, m-am gandit doar ca vreau sa ofer cherestea de calitate; sa debitam mai ‘cu cap’ si mai fara pierderi si lemnul sa fie uscat bine.

Fiecare comanda imi arata la ce este folosit lemnul meu. Si, sa stiti, atunci cand construiesti o casa, e foarte important sa fii sigur de calitatea lemnului pe care il folosesti.

Pe la inceputul anilor 2000, mi-am dat seama ca daca combinam debitarea, uscarea si constructia, devenim mult mai eficienti si avem ce oferi in termeni de calitate superioara si pret mai bun.

Am cautat oameni priceputi, am gandit bine ce vrem sa oferim pe piata si in 2005 am inceput sa construim case de lemn. Practic intre 2005-2007 activitatea noastra principala era proiectarea si constructia caselor de lemn, cabanelor, etc.

Aproape orice as spune, ar suna a lauda de sine.

As mentiona totusi un lucru la care tinem foarte mult: am investit de timpuriu si foarte serios in achizitionarea sursei de lemn primar. Avem propriile noastre paduri – peste 100 de ha. Avem acces la lemn curat, de calitate superioara. 

Am fi putut sa achizitionam masa lemnoasa direct, dar am ales sa gandim pe termen lung. Recoltam dupa un plan multianual sustenabil si replantam tot ce taiem. 

Sigur, nu putem sa asiguram toate esentele de lemn cerute de clientii nostri doar din padurile noastre. Anumite tipuri de lemn le achizitionam si noi, dar ne mandrim cu faptul ca orice produs Danea Forest Grup are certificat de provenienta si traseul lemnului este transparent.

2010 a fost un punct de cotitura pentru noi. Faceam casele sau cabanele in rosu, dar oamenii ne intrebau ce usi si ferestre sa puna, daca putem sa le facem si o scara interioara in spirala, etc.

Daca nu vrei sa faci lucrurile din topor, daca vrei calitate serioasa, toata tamplaria aceasta implica un nivel inalt de precizie, ai nevoie de un lemn de calitate inalta, niste utilaje speciale si personal bine pregatit. A trebuit sa ne decidem daca riscam si investit destul de serios in utilaje, in pregatire si, mai ales, in resursa umana.

Din 2010 si pana în prezent ne-am axat mai mult pe tamplarie de calitate superioara; chiar as spune, produse de lux. Vorbim despre ferestre, usi, scari interioare, mobilier din lemn masiv executat la comanda. Continuam si acum sa facem si constructii: case, cabane sau terase, dar ne axam mai mult pe proiecte mari sau case din lemn din gama de lux.

Tinta noastra sunt persoanele care doresc produse de calitate inalta, deci vom continua sa investim in utilaje si personal pregatit si foarte motivat. Suntem cunoscuti pentru seriozitatea si dedicarea cu care executam lucrarile si atentia cu care abordam cererile clientilor. Vrem sa ne mentinem reputatia.

Suntem cunoscuti pentru garantiile superioare pe care le oferim pentru produsele noastre; dupa cunostintele mele sunt foarte putine companii din acest domeniu care isi pot permite sa ofere garantiile extinse pe care le ofera Danea Forest Grup: incepem cu 5 ani, dar am oferit in anumite cazuri garantii de 30 de ani (o viata de om!) la scari interioare de esenta tare. Avem incredere deplina atat in lemnul nostru, cat si in mestesugul tamplarilor nostri.

Initial, am comercializat doar pentru piata interna. Abia in ultimii cinci ani am inceput sa ne facem cunoscuti pe piata internationala. Iar in ultimii ani am ajuns sa exportam o proportie semnificativa a productiei noastre totale.

In Europa trendul este inlocuirea plasticului cu lemnul natural. Ferestrele si usile noastre de lemn sunt foarte apreciate in Italia de nord si in Marea Britanie. Se cauta si scari interioare din lemn masiv, dusumele din lemn natural, lambriu, mobilier din lemn masiv. Am avut cativa ani in care aproximativ 90% din productia noastre mergea la export.

Exportul inseamna automat un foarte strict control al calitatii: certificate de provenienta, lemn uscat dupa toate standardele, prelucrare minutioasa, etc. Chiar daca la inceput e un pic de bataie de cap, merita tot efortul pentru ca iti impune o anumita disciplina si aceasta disciplina face compania mult mai performanta. Si ai certitudinea aia interioara ca, da, pot intra in competitie cu oricine in Europa sau in lume.

De doi ani suntem in avangarda companiilor de profil care ofera produse din lemn lamelar si placare cu aluminiu.  Am achizitionat scule performante din Italia, am facut training de personal. Produsele din lemn lamelar si placate cu aluminiu sunt la mare cautare printre cunoscatori, dar din pacate, pe piata romaneasca aceste produse inca sunt considerate a fi de nisa. 

Oferim consultanta si masuratori la fata locului. Printre altele, asta inseamna ca ne asumam in totalitate orice eroare, pentru ca noi suntem responsabili de toate masuratorile si calculele, nu clientul. Oferim design customizat, utilizam programe specializate, putem oferi clientului posibilitatea sa vizualizeze in spatiu cum va arata produsul finit: mobila, scara interioara sau ferestrele. 

Suntem printre putinii care ofera intretinere la produsele noastre. Ferestrele de lemn, spre exemplu, daca sunt intretinute si reglate profesionist de doua ori pe an, ajung sa isi multiplice de pana la cateva ori durata de viata. Ca sa nu mai zic de casele sau cabanele de lemn – inspectiile periodice si, daca e cazul, interventii minime, realizate la timp, ne permit noua, ca firma, sa oferim garantii net superioare celor de pe piata.